19mayis

19 Mayıs

Evet bu yazıyı yazdığım tarih olan 19 Mayıs ‘tan bahsedeceğim.

19 Mayıs 1919

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı tarih olarak bilinen 19 Mayıs 1919  9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı gündür. Atatürk bu günde Samsun’a çıkarak kurtuluş savaşının ilk adımlarını atarak bir milletin Kurtuluşunu sağlayacak büyük bir mücadeleyi başlatmıştır.

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasının nedeni

ataturksamsun - 19 Mayıs

Mustafa Kemal yeni hükümet projelerinde çokça adı geçmesiyle, Damat Ferit Hükümeti’nin dikkatini çekmiştir. Bu yüzden İstanbul’dan uzaklaşması için 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gitmesini uygun görmüştür. Zamanın hükümetinin emirleri doğrultusunda İngilizlerin dayatmalarını uygulamak zorunda kalmıştır.

Bandırma Vapuru

bandirmavapuru - 19 Mayıs

1878 yılında Gloçya, İskoçya’da Huston and Cardett tersanesinde yük ve yolcu vapuru olarak üretilmiştir. 28 Ekim 1910’da  İdare-i Mahsusa (Devlet Vapur İşletmesi) tarafından satın alınmıştır. 19 Mayıs 1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a çıkardıktan sonra eski görevi olan posta vapurluğuna geri dönmüştür. 1925 yılında Bozmacı İlhami adında bir armatöre(deniz ticaretiyle uğraşan kişi) satıldı. Bu armatör vapuru satın aldıktan 4 ay sonra vapuru hurda olarak parçalamıştır.

-Yeniden inşası

Samsun’da 1999 yılında birebir kopyası inşa edilmeye başlanmıştır. 2001 yılında inşası bittikten sonra 18 Mayıs 2003’te müze olarak hizmete başlamıştır.

19 Mayıs’ın Kutlanması

19 mayis kutlamalari - 19 Mayıs

İlk defa 1926 yılında Samsun’da Gazi Günü olarak kutlandı. 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü olarak resmiyete kavuşmuştur. Beşiktaş’ın uğraşıyla Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla spor günü haline gelmiştir. Daha sonrasında Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe bağışlanması için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Bu teklif kongrede onaylanarak 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” adını alan bir ulusal bayramlardan birisi olmuştur. Daha sonra 12 Eylül’de Kenan Evren tarafından dönemin hükümetine darbe yapıldı. Ve bu dönemde adı “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değişti.

19 Mayıs 2021

O zaman biz de Atatürk’ü sevgi ve saygıyla anarken akıllarımıza aşağıdaki sözü gelmesi temennisiyle.

“Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum. Buna gerçekten sevinmekteyim. Fakat beraber yaşadığımız sürece benim hedefime yürümenizi hepinizden istemek, geçerli bir hakkım olarak tanınmalıdır.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments