google ve yayıncılar

Google ve Yayıncılar – İşinize Yarayacak Google Servisleri

Bu yazımda sizlere Google‘ın yayıncılarla olan bağlantısını ve Google’ın bu kitleye sunduğu hizmetleri anlatacağım. Daha önceki yazılarımda içerik üretmekten bahsetmiştim. Bu yazımda da sizlere ürettikten sonra yayınlarken kullanmak isteyeceğiniz bir kaç Google servisinden ve Google’dan bahsedeceğim. Google ve yayıncılar birlikte çalışan ve internet üzerinde birbirlerine muhtaç olan kişi ve kurumlardır. Genellikle Google pek muhtaç sayılmasada yayıncılar bir çok noktada Google’a muhtaç olabiliyor. Gelin şimdi bir kaç başlıkta bu meseleyi inceleyelim.

Google

google - Google ve Yayıncılar - İşinize Yarayacak Google Servisleri

İlk başlarda sadece bir arama motoru olarak ortaya çıkan Google, günümüz de artık bir çok sektörde adından bahsettiren lider bir marka haline geldi. Arama motoru olarak da, kullanıcılarını mutlu ve memnun eden algoritmalar üzerinde çalışıyor. Yayıncılarda takipçi veya müşteri kazanmak için Google’ın yaptığı bu değişikliklere ayak uydurmaya çalışıyor.

Yayıncılara yönelik bir çok çalışması olan Google’ın bu çalışmalarından en çok bilinenleri inceleyeceğiz.

Analytics

Analytics, Google’ın istatistik servisidir. Web sitelerini, blogları ve sosyal ağları izlemenize olanak tanır. Aynı zamanda içerisindeki bir çok farklı başlıkla takipçilerinizi veya müşterilerinizi takip edebilirsiniz. Başlıklardan genellikle bilinenleri ise;

  • Ziyaret sayısı (Anlık veya belirli bir süre)
  • İçerikte durma süreleri
  • Trafik kaynakları
  • Ziyaret edilen sayfalar
  • Kullanıcılarınızın tercih ettiği bölümler
  • Kullanılan anahtar kelimeler
  • Ziyaretçilerin cihazlarının teknik detayları

Diğer tüm Google servisleriyle beraber çalışabilir. Analytics sayesinde, işletmenizi büyütmek ve şekillendirmek veri toplama, veri işleme ve raporları kullanabilirsiniz. Kısacası yayın hayatında sizi ne kadar takip ediyorlar, kitleniz, sizin içeriklerinize nasıl ulaşılıyor ve büyüme oranınız nedir gibi sorulara bu Google servisiyle yanıt bulabilirsiniz.

Search Console

İnternet siteleri üzerinden yayın yapan kişilerin arama sonuçları hakkında bilgiler veren ve Google’a yayınınızı tanıtmanızı sağlayan bir servistir. Site haritanızı inceleyerek her yeni içerik eklemenizde Google bunu arama sonuçlarında gösterir. Site haritasını da Search Console‘a yüklemeniz gerekmektedir.

Genellikle Search Console;

  • Google’ın sitenizi bulup tarayabildiğini onaylama
  • Dizin oluşturma sorunlarını düzeltme ve yeni veya güncellenmiş içeriğin yeniden dizine eklenmesini isteme
  • Siteniz için Google Arama trafik verilerini görüntüleme: sitenizin Google Arama’da ne sıklıkta göründüğü, hangi arama sorgularının sitenizi gösterdiği, arama yapanların bu sorguları ne sıklıkla tıkladığı ve daha fazlası.
  •  Spam veya başka sorunlarla karşılaştığında uyarı alma
  • Hangi sitelerin web sitenize bağlantı verdiğini gösterme
  • AMP, mobil kullanılabilirlik ve diğer arama özellikleriyle ilgili sorunları giderme

ve benzeri işlerin takibini yapar.  Büyük çoğunlukla internet siteleri üzerinden yayın yapan kişi veya kurumlara hitap eder.

Adsense

Reklam verenle, yayıncıyı buluşturan bir servis olan Adsense, yayıncıların kazanç kaynaklarından birisidir. Topladığı verilerle hangi kullanıcıya hangi reklamı göstereceğinize kadar size yardım eder. Üreteceğiniz içerik veya yayın türüne göre kazanacağınız miktar da değişecektir. Adsense piyasadaki en güvenilir reklam servislerinden birisi olmakla beraber yayıncılarına da en iyi kazançları vadetmektedir.

Diğer Google servisleri

Yayınlarınıza devam ederken kullanabileceğiniz yukarıdakilerin harici bir çok Google servisi bulunmaktadır. Bunların hepsini eğer bu yazıda anlatmaya çalışırsam yazı çok uzun olacağı için sizlere sadece başlıklarını yazacağım.

İşte o servisler;

  • Benim İşletmem
  • Etiket Yöneticisi
  • AdMob
  • Ads
  • Trendler
  • DoubleClick for Publishers

Yayıncılar

yayinci - Google ve Yayıncılar - İşinize Yarayacak Google Servisleri

Bir çok türde içerik ve ürünleri yayınlayan kitlelere, yayıncı denir. Yayınlanan içerikler ise bir çok farklı türde olur. Bu türler ise e-ticaret, içerik ve hizmet yayınlarını içerir.

E-ticaret

Genellikle fiziksel bir ürünün satıldığı ve yayınlandığı, yayın türüdür. Satışlar ve ürün pazarlamasından kazanç elde edilir. Hedef kitleleri müşterilerdir.

İçerik

Genellikle üretilen yazılı, görsel veya sesli içeriğin paylaşıldığı yayın türüdür. İçerik erişimini arttırma ve takipçilere gösterilen reklamlar üzerinden kazanç elde edilir. Hedef kitlesi takipçiler veya genel olarak herkestir.

Hizmet

Hizmet kategorisine giren tüm sektörlere hitap eden yayın türüdür. Serbest çalışmadan rehberlik hizmetlerine kadar tüm müşteri odaklı sektörleri kapsar. Hedef kitleleri müşterilerdir.

Google ve Yayıncılar

Bir çok ortak noktada buluşan bu ikili, ilk paragrafta da bahsettiğim gibi bana göre birbirlerine muhtaçtır. Genellikle yayıncıların payı bu oranda büyükte olsa, Google’da yayıncılardan yararlanmaktadır. Çünkü kullanıcılarına iyi sonuçlar vermek isteyen Google, milyonlarca yayıncının arasından kullanıcıya en çok memnun edeni seçer ve sever. Yayıncılar ise, Google’ın belirlediği bu standartlara uyarak ürün veya içeriklerini yayınlayarak Google‘dan kazanç elde eder. Genel anlamda büyük bir iş ilişkisi içerisindedirler.

Sonuç

Sonuç olarak sizlere basitçe ve bana göre olan Google ve yayıncı ilişkisini inceledim. Kullandığım ve sizlerin de kullanabileceği Google servislerinden de bahsettim. Eksik veya hatalı gördüğünüz bir kısım varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] yarayacak Google servisleri yazısında da bahsettiğim Adsense için özel bir yazı yazma […]