siberzorbalikonecikan

Siber Zorbalık ve Örnekleri

Yeni yaşantımızda büyük yer kaplayan internet mecrasında kimi zaman kötü olaylarla da karşılaşırız. Bunlardan birisi de siber zorbalıktır. Bu yazımda sizlere siber zorbalık ve örnekleri hakkında bilgiler vereceğim.

Siber zorbalık nedir?

siberzorbaliknedir - Siber Zorbalık ve Örnekleri

Siber zorbalık bir bireyi veya grubu korkutmaya, utandırmaya veya kızdırmaya çalışan ve amacına ulaşıncaya kadar tekrarlanan bir davranış biçimidir. Bu saldırganlar hedef olarak genellikle çocukları ve siber dünyadaki haklarını fazla bilmeyenleri tercih eder. Siber olmasının nedeni ise günümüzde gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan saldırganlardır. Bu saldırganlar kurbanlarını da bu platformlardan seçer.

Örnekleri

İfşa: İnternet üzerinden farklı mecralardan kurbanın paylaşılmasını istemediği fotoğraf, video veya ses içeriğini paylaşmaktır. Genellikle kurbanın saygınlığını yitirmek ve gülünç duruma düşürmek için yapılır.

Suçlama: Genellikle kurbanın yapmadığı kötü bir davranış veya olayın kurbanın yapmış gibi gösterilmesidir. Genellikle kurbanı sinirlendirir ve hata yapmasını sağlayarak hayatını etkiler.

Kimliğe bürünme: Genellikle kurbanın kimliğine bürünen saldırgan kurbanının adına arkadaş ve aile çevresi içinde kurbanını küçük düşüren veya zarara sokan hareketler sergiler.

Kimlik ve bilgi avı: Kurban kendisini güvendiren saldırgan sonra onunla alakalı finansal veya utanç verici bilgilerini alır. Daha sonrasında finansal zarara veya şantaja sebep olur.

Taciz: Sosyal mecralar üzerinden tehdit içerikli mesajlar yollanarak kurbanın psikolojisini etkiler. Bir sonraki aşama ise bu mecralar üzerinden gerçek hayatla ilgili tehditlerdir.

Dışlama: Bu saldırı genellikle bir grup yapar. Örneğin bir çocuk arkadaş grubundan dışlanır.  Ve çocuğun arkadaş ve akranları tarafından kabul edilme isteği yerine gelmeyeceği için psikolojisi derinden etkilenip, kötü sonuçlar doğurur.

Nasıl koruruz / korunuruz?

  • Çocuklarınızla iletişimi sıkı tutarak bu tarz bir olayla karşılaşıp karşılaşmadıklarını öğrenin. Genellikle bu tarz olaylarla karşılaşan çocuklar bir daha bu tarz platformlara erişiminin kısıtlanacağından korktuğu için çekimser olur. Çocuklarınızı asla erişimlerini kısıtlamakla korkutmayın. Ona bu konu hakkında destek verin veya destek verilen kurum ya da kişilerden yardım alın.
  • Güvenliği hakkında onlara bilgi verin. Aynı gerçek hayatta olduğu gibi internette de tanımadığı insanlarla konuşurken dikkatli davranmasını ona öğretin. Bu platformlardaki engelleme ve şikayet etme gibi özellikleri onlara detaylarıyla öğretin.
  • Haklarınızı bilin. Sizi rahatsız eden kişileri ilk başta büyüklerinize veya direkt olarak Polise şikayet edin.
  • Kendiniz veya sizin bakımınızda olan bireylerin siber zorba olmadığı konusunda emin olun. Eğer böyle bir şey varsa kesinlikle kısıtlayıcı bir müdahale yerine daha eğitsel ve psikolojik yönden açıklarının kapatılması için gereken yerlere başvurun.

İstatistikler

ipsosarastirma - Siber Zorbalık ve Örnekleri
İpsos Araştırma Şirketi’nden
ingevarastirma - Siber Zorbalık ve Örnekleri
İnsani Gelişme Vakfı‘ndan

Sonuç

Bu yazımda sizlere siber zorbalık ve örnekleri hakkında bilgiler verdim. Çocuklarınızla aranızı sıkı tutmaya ve onları gelişen çağımıza uygun bir şekilde eğitmeye devam edin. Yetersiz kaldığınızı düşündüğünüz yerlerde de internet üzerinden araştırmalar yapabilirsiniz. Ben de siz değerli ebeveynlere bu konu hakkında Instagram üzerinden güncel ve önemli tavsiyelerle taktikler veren Ebeveyn ve Çocuk Dünyası adlı sayfayı önerebilirim. Kısacası internet gibi bir okyanusta dikkatli olmalıyız. Bu mecralarda bireylerin özellikle çocukların hak ve özgürlüklerini kısıtlayacak hareketlerden kaçınmalı bu tarz durumlarla karşılaştığımızda da neler yapabileceğimizi bilmeliyiz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments