yazılım nedirr

Yazılım Nedir ?

Bu yazımda sizlere en basit tabirle “Yazılım Nedir?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.

Yazılım Nedir?

Elektronik cihazlara atanmış olan bir vazifenin yerine getirilebilmesi için bilgisayar dilinde geliştirilen komutlara yazılım adı verilir. Yazılım sayesinde elektronik aletleri oluşturan dijital parçalar birbiriyle iletişim halinde olur. Kişilerin iş verimliliği artar ve kısa bir süre içinde daha fazla üretmeleri sağlanır. Zaman tasarrufu, iletişim kolaylığı, iş bitiricilik yazılımın ana yararlarındandır.

Esasen yazılım bilgisayar donanımının işlev görmesini sağlamayı başaran programlar ve kodlamalar bütünüdür. Yazılım sayesinde günlük hayat bir hayli kolaylaşmıştır. Yazılım akıllı telefon, televizyon, tablet, bilgisayar, sanayide kullanılan makine ve ekipmanları amaçlarına uygun olarak çalıştırır. Bunlara ilave olarak otomotiv, eğitim, bilişim, sağlık, eğlence, pazarlama, inşaat, uzay sanayisi ve reklamcılık gibi bir çok sektörde de yazılım kullanılıyor. Yazılım hayatın her anında varlık gösteren bir teknolojidir.

Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatta tüm teknolojik ürünlerde kullanılacak olan yazılım ikiye ayrılır. Bunlar sistem ve uygulama yazılımları olmak üzere yazılım ikiye ayrılır.

Uygulama Yazılımları

Yazılımcı, bu yazılımları kullanıcı odaklı şekilde geliştirir. Uygulama yazılımlarının bir çok çeşidi bulunmaktadır.

Ticari Yazılımlar

Çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş yazılım türüdür ve en yaygın olarak kullanılan ticari yazılım muhasebe yazılımlarıdır.

Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları

Hem kişisel kullanım hem de iş yerlerinde kullanılması amacı ile geliştirilen yazılım türüdür. Teknoloji gelişerek hayatın her alanına dahil bir hayli genel amaçlı uygulama yazılımlarına olan ihtiyaç artmaktadır. Bu yazılım türü bilgisayarların daha kuvvetli ve daha hızlı çalışmasını sağlar.

Eğlence Yazılımları

Oyun, akıllı telefon ve tabletlerin duvar kâğıtları gibi programları kapsayan bir yazılım türüdür.

Sunum Yazılımları

Geniş kitlelere, iş çevresine daha etkin ve yaratıcı bir biçimde sunum yapmak için geliştirilen yazılım türüdür. Bu yazılımlar sayesinde ses dosyaları, animasyonlar, grafik ve videolar sunumlara kolaylıkla eklenir.

 

İşletim Sistemi Yazılımları

Bir bilgisayar sistemindeki tüm işlemlere ait kaynakları elinde tutan ve kontrol edilmesini sağlamayı başaran sisteme verilen addır. İşletim sistemi ile bilgisayar kullanıcılarının bilgisayar kaynaklarını yönetmesi mümkün duruma gelir.

Hizmet Yazılımları

Müşterinin dosya kopyalama, dosyanın boyutunun küçülmesi için sıkıştırma, disk biçimlendirme, virüs temizleme, klavye düzenleme, dosya transferi yapma gibi tüm işlemleri yapmasını hizmet yazılımları sağlar.

Yazılım Yazmaya Başlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

Yazılım üretiminden önce donanım ile işletim sisteminin seçilmesi gerekir. İşlemcinin seçilmesi bir hayli önemlidir. Ardından işlemciyle uyumlu olan dil ve dille uyumlu çalışabilen bir derleyiciye ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun nedeni ise her işlemci ile her dilin birbirini desteleyen yapıda olmayışıdır.

Bilgisayar için yazılım üretmek istendiğinde ise ilk iş olarak işletim sistemi seçimidir. Daha sonra programlama dili tespit edilir. Bir derleyici sayesinde kodlar makine diline dönüşür. Bu nedenle derleyici ile kodlama dilinin uyumu bir hayli önemlidir.

Linux için düzenlenen bir program Windows’ta işlev gösteremez. Aynı şekilde Windows için derlenen bir program da Linux’ta işlevsizdir. Esas olan programın hangi işletim sisteminde kullanılacağının belirlenmesi ve gerekli olan adımların buna göre atılmasıdır.

Yazılım Ne İşe Yarar?

 

Teknolojinin gelişmesi ile yazılım hayatın bir çok alanında insanların karşına çıkar. Günlük hayata bir çok yarar sağlar. Bunlardan en önemlisiyse kişilerin zamandan tasarruf etmesini sağlamasıdır. Yazılım ile geliştirilen otomasyonlar hayatı büyük ölçüde kolaylaştırır. Özellikle rakip analizi, sektör analizi, ihtiyaç analizi yönünde üretilen yazılımlar sayesinde verimlilik artar, iş geliştirme performansı yükselir.

Yapılan araştırmalara göre tespit edilen gereksinimler doğrultusunda yazılım geliştirilmesine değer veren şirketlerin karlılığı rakiplerine kıyasla 5-15 kat daha fazladır.

Her bir yazılım türünden elde edilen yararlar farklıdır. Masaüstü yazılımlar iş süreçlerini hızlandırır. Verimlilik artar, ekonomik açıdan büyüme olur. Personel hatası en aza iner. Müşteri kolay bir şekilde lojistik hizmetleri düzenler, kargo ve sipariş takibini karmaşa olmadan yürütür.

Web yazılımları ile donanım ve işletim sistemi idaresi kolaylaşır. Pek çok program dilinin kullanılması mümkün duruma gelir. Hiç bir kurulum ya da indirme işlemine lüzum kalmaz. Ayrıca mobil cihazlarda da kullanımı uygundur.

İnsanlar bunu neden yapar?

 

İhtiyaç sebebiyle ortaya çıkar. Yazılım oluştururken altı aşamadan geçilen bir süreç başlar. Öncelikle ihtiyacın tespit edilmesi ve karşılaşılan problemin tanımlanması gerekir. Ardından yazılımcı bazı en temel işleri yapar ve program en temel hatlarıyla ortaya çıkar. Yazılımcı tasarladığı temel programı kodlara aktarır. Aynı zamanda kodlamanın uygunluğu test ederek gereken dokümanlara çevirir.

Yazılımcı projesine ilk önce muhakkak üreteceği yazılımla ulaşacağı hedefleri belirlemelidir. Amaç belirlendikten sonra amaca ulaşmak için yapılması gerekenlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için de yazılımın hedef kitlesi, hedef kitlenin yaş grubu, demografik yapısı, mesleki dağılımı gibi unsurlar belirlenmelidir. Yazılımcı algoritma belirler. Ardından da kullanıcıdan veri temin edilmesini sağlamayı başaran bir kodlama üretir. Yazılımcı ürettiği kodlamanın tamamlanmasıyla beraber program çalıştırır ve mevcut hatalar düzeltir. Böylelikle yazılımcı ürününü ortaya çıkarır.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] yazılarımdan birisi olan “yazılım nedir?” sorusunu burada daha önceden yanıtlamıştım. Burada ise […]